Sprawozdanie rzeczowe z działalności Koła Bractwa w Białymstoku

Sprawozdanie rzeczowe działalności Koła Bractwa św. św. Cyryla i Metodego w Białymstoku za 2015 rok W 2015 roku Zarząd Koła pracował w następującym składzie: - Aleksy Mularczyk - przewodniczący zarządu - Mikołaj Nazaruk - skarbnik - Elżbieta Pawluczuk - sekretarz - Alina Mikołajczuk  - członek - Krystian Jaszczyk - członek Opiekę duchową dla potrzeb Koła sprawował  o. ihumen Sergiusz (Matwiejczuk). Z żalem należy wspomnieć, że w omawianym roku odeszli od nas niezwykle zasłużeni członkowie Bractwa: - ś. p. prof. Andrzej Łapko - ś. p.  Aleksander Nikitin - ś. p. Aleksander Biszczuk “O upokojenii nowoprestawlennych Rabow Bożiich!  - Wiecznaja Im pamiat’ „. Zarząd Koła w b.r. na swych plenarnych posiedzeniach zbierał się 12 - krotnie.

Niezwykle istotnym zdarzeniem w roku 2015 było uczczenie X-lecia powstania samodzielnego Koła w Białymstoku. Uroczystości miały miejsce 24 maja (na święto Patronów Bractwa). Rozpoczęto je modlitwą w soborze św. Mikołaja; następnie w Centrum Kultury Prawosławnej odbyła się dalsza ich część, w której uczestniczył Jego Ekscelencja Abp. Jakub. W trakcie tych uroczystości - wygłoszono dwie prelekcje tematyczne; nagrodzono także aktywnych członków orderami św. św. Cyryla i Metodego oraz dyplomami; miał miejsce również występ chóru dzieci ze szkoły im. Świętych Patronów. Przygotowana i zaprezentowana została też interesująca wystawa fotokopii z działalności Koła w tej dekadzie oraz tort okolicznościowy. Uroczystości zakończono wspólną kolacją.

Kolejnymi wydarzeniami w działalności Koła mającymi miejsce w 2015 roku, o których należy wspomnieć to:   1) Pielgrzymka postna do Monasteru w Supraślu  (11 marca 2015r.) - w trakcie niej udział w nabożeństwie (akatyst do NMP) oraz został wysłuchany wykład  o. Archimandryty Andrzeja (Borkowskiego) „Śladami Męczennika Antoniego Supraskiego”,   2) Festyn Środowiskowy Rodzinny (30 maja 2015r.) zorganizowany na terenie Szkoły im. Św. św. Cyryla i Metodego - podczas niego obserwowaliśmy występy chórów oraz zespołu tanecznego dzieci; ponadto odbyły się różne konkursy, zawody sportowe i badania lekarskie;  serwowany był też dla uczestników bigos,   3) Obsługa Pielgrzymki Świętych Relikwii św. Spirydona na terenie działania Koła tj. w monasterach w Zwierkach i Supraślu oraz w Katedrze św. Mikołaja Cudotwórcy w Białymstoku; organizowaliśmy uroczyste orszaki, warty honorowe i pilnowaliśmy porządku (20-22 sierpnia 2015r.),   4) Pielgrzymka do parafii w Topilcu (13 września 2015r.) - udział bratczyków w świętej Liturgii oraz ponichidzie poświęconej zmarłym braciom, a w szczególności prof. A. Łapko; odbyła się też  prelekcja o. Jarosława Jóźwika związana z historią parafii i jej dniem dzisiejszym,   5) Spotkania wewnętrzne Koła, jak np. doroczny wieczór przedwigilijny ze śpiewaniem kolęd (grudzień) oraz inne połączone z prelekcjami  (np. w listopadzie - prelegentem był brat Jan Smyk „Prawosławie w Gruzji”).   6) Aktywny udział we wspólnej akcji wolontariatu dotyczącej dwunastu organizacji działających w Białymstoku na rzecz środowiska prawosławnego, w tym prezentacja działalności naszego Bractwa - grudzień 2015r.   Ponadto uczestniczyliśmy: a) w obchodach XX-lecia Bractwa św. Mikołaja w Białymstoku b) redagowaniu artykułów i notek informacyjnych do Biuletynu Bractwa; na stronę internetową Bractwa;  do portalu www.cerkiew.pl i innych środków przekazu, c) przez przewodniczącego zarządu Koła bądź zastępcy w cyklicznych spotkaniach Zarządu Głównego Bractwa, d) przeprowadzeniu dwunastu plenarnych posiedzeń zarządu Koła dotyczących jego pracy (często w składzie rozszerzonym).

Za zarząd Koła:

przewodniczący Aleksy Mularczyk