Walne Zebranie Delegatów Stowarzyszenia – 27 maja 2023 r.

Walne Zgromadzenie Delegatów Stowarzyszenia Bractwa Prawosławnego

św. św. Cyryla i Metodego odbyło się 27 maja 2023r. w Niepublicznej Szkole Podstawowej im. św. św. Cyryla i Metodego w Białymstoku.

W zebraniu uczestniczyli delegaci Kół Terenowych z całej Polski i zaproszeni goście, m.in. JE Biskup Supraski Andrzej i opiekunowie duchowni Kół.

Gościł nas dyr. Szkoły Grzegorz Nazaruk

Walne zgromadzenie zostało zwołane w celu zatwierdzenia Sprawozdania Merytorycznego i Finansowego Stowarzyszenia za 2022r. oraz wyboru członków Zarządu Głównego i Komisji Rewizyjnej.

Spotkanie zaczęło się tradycyjnie modlitwą celebrowaną przez JE Biskupa Supraskiego Andrzeja w asyście przybyłych duchownych.

Przewodniczący Zarządu Głównego Andrzej Plewa przedstawił prezentację podsumowującą działalność Stowarzyszeń, wskazał na cele i jak są one realizowane. Wysłuchaliśmy następnie sprawozdania finansowego Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia.

Następnie odbyła się rzeczowa i żywiołowa dyskusja, wielu członków zabierało głos. Przyszedł też czas na głosowanie w sprawach kluczowych dla Stowarzyszenia, obecni delegaci podjęli uchwałę o zatwierdzeniu sprawozdania finansowego i udzieleniu absolutorium ustępującemu Zarządowi. W głosowaniu tajnym wybrano nowe władze Stowarzyszenia, ponownie przewodniczącym został Andrzej Plewa. Wybrano też członków do Głównej Komisji Rewizyjnej.

Na tym zakończyło się walne zgromadzenie.

Stowarzyszenie czeka czas intensywnej pracy na rzecz środowiska prawosławnego.

O tym dyskutowaliśmy i wymienialiśmy się doświadczeniami przy obiedzie i kawie.

Nina Daniluk

Koło Terenowe nr.1 Białystok