V Festyn Zdrowia w Hajnówce

W niedzielne popołudnie 2 września 2018 r. w Amfiteatrze Miejskim w Hajnówce odbył się kolejny Festyn Zdrowia organizowany przez Stowarzyszenie Bractwo Prawosławne św. św. Cyryla i Metodego - Koło Terenowe w Hajnówce, przy współudziale Stowarzyszenia „Miłośnicy Muzyki Cerkiewnej”, Urzędu Miasta Hajnówka, Urzędu Gminy Hajnówka i Starostwa Powiatowego w Hajnówce oraz firmy Forte.

Festyn otworzyła przewodnicząca koła Lucyna Ruszuk oraz przewodniczący Stowarzyszenia Bazyli Piwnik. Dalszą część festynu prowadził Marcin Abijski

Na początku wystąpili uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 2, którzy wspierają chorą koleżankę Olę Siemion. W czasie festynu przez cały czas można było się zarejestrować do Banku Dawców Szpiku.

W trakcie imprezy uczestnicy mieli okazję kupić literaturę duchową, herbaty i przyprawy oraz zioła o. Gabriela.

Ks. Leonjusz Tofiluk opowiadał o tym jak aktywnie żyć co najmniej 100 lat i zaprezentował książkę na ten temat.

Swoje wyroby zaprezentowały także mniszki z Monasteru św. Elżbiety z Nowinek k. Mińska na Białorusi – uczestnicy chętnie kupowali naturalne kosmetyki: balsamy, mydła i maści wspomagające różne dolegliwości, przygotowywane przez mieszkanki monasteru na bazie naturalnych składników. W trakcie festynu istniała możliwość wykonania podstawowych badań profilaktycznych, skonsultowania się z lekarzem dermatologiem, chirurgiem czy chorób dzieci, zaś każdy zainteresowany mógł oddać honorowo krew. Odbyły się także pokazy udzielania pierwszej pomocy. Podczas imprezy promującej zdrowy tryb życia nie zapominano także o pierwiastku aktywności – w trakcie festynu odbył się I Bieg po Zdrowie dla dzieci.

Pomiędzy pokazami ze sceny popłynęły dźwięki piosenek w wykonaniu Studia Piosenki HDK, chóru Woskliknowienije, Julity Kiczkajło z Warsztatów Terapii Zajęciowej oraz utworów w wykonaniu Orkiestry Dętej OSP.

Najmłodsi fani zdrowego trybu życia mogli bawić z animatorami w dmuchanym parku rozrywki oraz wziąć udział w konkursie plastycznym.

Po raz kolejny odbył się, cieszący się coraz szerszym zainteresowaniem, konkurs kulinarny zatytułowany „Sztuka Warzywno-Owocowa”.  Każdy chętny mógł zgłosić swój wyrób przygotowany z warzyw, którego smakiem mogli delektować się wszyscy uczestnicy. Do konkursu zgłoszono m.in. smalec z fasoli, dżem z pomidorów, ciasto cukiniowe z bazyliowym kremem czy kwas buraczany. W tym roku dodatkowo na scenie odbyły się konkursy wiedzy o zdrowiu i wiedzy o wodzie. Zwycięzcy wszystkich konkursów otrzymali nagrody.

Na koniec zaśpiewał popularny zespół „Prymaki”,  podczas występu którego bawiły się wszystkie pokolenia mieszkańców.

J.Kiryluk, foto. P. Kiryluk


Accessibility Toolbar