Degustacje wielkopostne w Przemyślu

„Post wiosną duszy i ciała”

Chcąc przybliżyć znaczenie postu w życiu Cerkwii Prawosławnej Bractwo św. Cyryla i Metodego w Przemyślu 26 lutego br. zorganizowało drugie już z tej edycji: Spotkanie przed Wielkim Postem połączone z degustacją potraw wielkopostnych. Dzięki zaangażowaniu duchowieństwa cieszyło się ono dużym zainteresowaniem w całym dekanacie. W spotkaniu uczestniczyło ok 140 osób. Na stołach zagościły smaczne wielkopostne potrawy z dołączonymi przepisami.

Przewodnicząca koła Anna Drozd-Dańko w swoim słowie przywitała wszystkich zgromadzonych gości i zaprosiła do wspólnej modlitwy oraz dalszych wystąpień na czele z dziekanem księdzem mitratem Bazylim Zabrockim. Zaprezentowano cztery prezentacje na temat duchowego znaczenia postu dla człowieka oraz jego aspektu zdrowotnego związanego z właściwą dietą.

Prelegentami byli: ks. Jerzy Mokrauz, lek. Olga  Grabas, lek. Sylwester Grabas oraz mgr. Magdalena Śliwka. Dla chętnych przeprowadzono konkurs zdrowotny z ciekawymi nagrodami.

Oprawę artystyczną zapewnił cerkiewny chór z Kalnikowa, który wykonał pieśni paraliturgiczne. Gościnnie  wystąpił chór z rzymskokatolickiej parafii p.w. św. Sebastiana Pelczara w Przemyślu. Nie zabrakło też nostalgicznego, świeckiego wymiaru za sprawą znanego artysty przemyskiego pana Jerzego Markowicza.

Dla najmłodszych przygotowano zdrowe przekąski i zachęcano do korzystania z bogactwa wielkopostnego stołu.

Poprzez różnorodność programu starano się ukazać piękno i bogactwo wypływające z nauki Cerkwii Prawosławnej i korzyści płynących z tego ważnego okresu w życiu człowieka, jakim jest Wielki Post.


Accessibility Toolbar